top of page

Kädet. Me kädellisinä.

Updated: May 6”Mummi, miten sinä kestät kivun?”

"Käsilläni, kulta. Jos teet sen vain mielelläsi, kipu kovenee entisestään. ”

"Käsilläsi mummo?”

“Kyllä, kätemme ovat sielumme antennit. Jos liikutat niitä; neulot, kokkaat, maalaat, leikit tai upotat niitä maahan, lähetät hoitomerkkejä syvimpään osaan itseäsi ja sielusi valaisee, koska kiinnität siihen huomiota. Silloin kipu vähenee. ” Elena Bernabe (vapaa suomennos )


Kuuntelin Yle Areenalta Tiedeykkösen podcastin käsillä tekemisen merkityksestä ja siitä miten elämme älylaitteilla näpyttelyn ajassa ja käsillä tekeminen on vähentynyt. Olen itse huomannut myös, kuinka on niin eri asia painaa näyttöruudun näppäintä kuin kirjoittaa käsin. Ja siksi usein kirjoitankin ensin käsin. Kouluissakaan ei enää samalla tavalla tartuta kynään, vaikka pienikin käsillä tekeminen parantaa oppimista, sillä motorisen puolen harjoitteet stimuloivat eri tavoin ja auttavat keskittymään. Podcastissa pohditaankin, voisiko teoreeettisiakin aineita opettaa myös käsillä tekemisen kautta ?


“Ovatko kädet oikeasti niin tärkeät?”

"Kyllä tyttäreni. Ajattele vauvoja: he alkavat tuntea maailmaa käsien kosketuksen kautta. Jos katsot vanhusten käsiä, ne kertovat heidän elämästään enemmän kuin mikä muu tahansa ruumiinosa. Kaikki mitä käsin tehdään sanotaan tapahtuvan sydämellä. Koska se on todella näin: kädet ja sydän ovat yhteydessä toisiinsa. Hierojat tietävät hyvin: kun he koskettavat toista käsillään, he luovat syvän yhteyden. Juuri tästä yhteydestä parantuminen syntyy. Ajattele rakastavaisia: kun he koskettavat käsillään, he rakastelevat ylevämmin. ” Elena Bernabe (vapaa suomennos )


Käsillä kosketetaan. Kun sanoja ei löydy, kosketus, ihon sively, rauhoittaa. Rohkaiseva taputus on tärkeä ja taputtaessamme iloitsemme toisen onnistumisesta. Lisäksi käsillä tehdessä aivojen hermoverkot vahvistuvat liikekoordinaation kautta.

” Ihminen on artesaani. Kädellinen ja sosiaalinen ”, sanoo neurologi Kiti Muller. Hän valoittaakin kuinka tärkeää on oppia ensin käsillä. Hahmottaa ja kyky käsitellä asioita. Abstraktien asioiden ymmärtäminen on helpompaa kokemuksellisen tuntuman kautta. Tuntoaisti onkin laajin aistimme ja käsi kertoo niin paljon. Tuntemalla käden kautta ymmärrämme enemmän.


"Minun käteni isoäiti.... kuinka kauan en ole käyttänyt niitä näin!”

"Liikuta niitä, rakkaani. Ala luomaan niiden kanssa ja kaikki sisälläsi alkaa liikkua. Kipu ei katoa. Sen sijaan siitä mitä teet niillä, tulee kaunein mestariteos, eikä kipu satu enää. Koska olet pystynyt muuttamaan sen olemuksen.” Elena Bernabe (vapaa suomennos )


0 views0 comments

Comments


bottom of page